Reflex Integratie

Een baby wordt geboren met reflexmatige bewegingen; bewegingen die onbewust worden gemaakt. Denk bv aan de zuigreflex of grijpreflex bij een pasgeboren baby. Veel van deze reflexen zijn bedoeld om je te beschermen en te kunnen overleven in tijden van spanning en gevaar.

De reflexbewegingen ontstaan al vroeg in de zwangerschap en zijn geïntegreerd rond het 2e á 3e levensjaar.

Ze gaan nooit helemaal weg; je hebt ze nodig wanneer er gevaar dreigt (bv als je struikelt, grijp je jezelf snel ergens aan vast (grijpreflex)) en spelen weer op, wanneer er veel spanning ontstaat door gevaar of stress.

In de eerste jaren van ons leven ontwikkelen deze reflexen zich tot steeds betere, doelgerichte bewegingen. Zo leer je je goed bewegen en adequaat reageren op de buitenwereld.

Als dit proces onvoldoende op gang komt, belemmert het de normale ontwikkeling. Hierdoor kosten bewegingen meer moeite of is de ontwikkeling trager. Ook prikkels uit de omgeving komen sterker of juist te zacht binnen. Dagelijks functioneren kost dan onnodig veel energie en levert meer spanning op.
MNRI-reflexintegratie helpt bij het herstellen van deze reflexen. Zo wordt een stevig fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling, wat leidt tot beter fysiek en mentaal functioneren.

 

Behandeling

Bij behandeling middels reflexintegratie hanteren wij de methode van de MNRI. De oefeningen zijn een combinatie van passieve (de behandelaar beweegt het kind) en actieve bewegingen (het kind maakt zelf de beweging). Ouders leren hoe ze de oefeningen thuis kunnen doen met hun kind. Zo wordt het effect van de behandeling versterkt.

 

Voor wie

Voor kinderen met:

  • prikkelgevoeligheid, regulatieproblemen
  • vertraagde (senso)motorische ontwikkeling
  • emotionele- of gedragsproblemen
  • psychiatrische stoornissen (ASS, AD(H)D)
  • hechtingsproblematiek of onveiligheid
  • visuele, auditieve of fysieke beperking
  • mentale ontwikkelingsstoornis